Márton-napi Borfesztivál a Gellértben
Széll Tamás, valamint a Gerbeaud, Gundel, Gellért aranyhármas séfjei varázsolnak kulináris csodát, folyik majd a bor és habzik a sör, csak győzzük meginni. Mindez november 9-12. között a Gellértben.
Széll Tamás, valamint a Gerbeaud, Gundel, Gellért aranyhármas séfjei varázsolnak kulináris csodát, folyik majd a bor és habzik a sör, csak győzzük meginni. Mindez november 9-12. között a Gellértben.
Idén az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, azaz Szent Mártont és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg a Hotel Gellért november 10-13. között.
Gasztroturista ezúttal nem ment túl messzire, épp csak az osztrák határ túloldalára, Burgenlandba. Aludt a szőlők között, járt az év borászánál, az egyik legjobb étteremben, rátalált az igazi pralinéra, és még egy klassz libás receptet is beszerzett a Márton nap örömére.
Nem elírás, ezúttal nem egy újabb lakásétteremről van szó. Egy új gasztrokulturális fogalmat ízlelgethetünk, egészen pontosan, egy új formációban ízlelgethetünk luxus körülmények között, luxus menüt. Igaz, egyelőre csak Márton tiszteletére.
Aki nem evett még tökös-libás muffint, az a hétvégén sok más libasággal együtt megkóstolhatja a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, ahol egyenesen hungarikum ünnepen búcsuztatják a Márton napot.
Ha lenne esze a libáknak, akkor a számmisztika jegyében az idén hosszú tömött sorokban igyekeznének gáblivá válni. De legalábbis így kezdeni vonulásukat a novemberi étlapokra. A dolog persze úgy néz ki, hogy ez inkább ránk meg a vendéglősökre marad.
Még néhány nap és a libák megszállják a konyhákat. Nem valószínű, hogy bárhol is ellenállásra számíthatnak.
Hogy tudta-e szegény, jámbor Márton, mekkora bajt hoz a libákra, amiért az óljukba bújva próbált, szerénységgel-alázattal kitérni a püspökké választás elől, arról a 4. század óta semmilyen írás nem tanúskodik. Ám az oktondi ludak igencsak megbánhatták, hogy gágogásukkal elárulva, a toursi püspöki székbe segítették. Azóta ugyanis nincs kegyelem, Szent Márton napján pecsenyévé kell válniuk.
Ahogy a nyárelőn a Szent Iván éjszakájához, úgy az őszutón Szent Márton napjához kötődik a legtöbb népi hagyomány. Az idén első alkalommal, november 14-re meghirdetett Múzeumok Őszi Éjszakája is ennek az ünnepkörnek a jegyében zajlik. Rendhagyó helyszíneken, sok, ízes gasztronómiai programmal.
Márton havában legfinomabb a liba húsa, hiszen elegendő ideje volt meghízni, de még nem öreg, nem szálkás és nem szárad ki. A közmondás szerint, aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik. Lássunk hát neki egy ízletes libalakomának. Ínyenc receptek!